Wanneer Is Valbeveiliging Verplicht Bij Een Hoogwerker? - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be thumbnail

Wanneer Is Valbeveiliging Verplicht Bij Een Hoogwerker? - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Published Oct 13, 22
6 min read

Positie Veiligheidssystemen Op Daken - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Als er geen permanente valbeveiliging aanwezig zal er gebruik gemaakt moeten worden van tijdelijke valbeveiliging. Dit zijn bijvoorbeeld tijdelijke ankerpunten, steigers en/of persoonlijke beschermingsmiddelen. We merken dat er bij veel Vv, E's onduidelijkheid bestaat over valbeveiliging. Wie is er nu verantwoordelijk voor het aanbrengen van de voorzieningen en wie is er aansprakelijk als het misgaat? Wanneer een Vv, E opdracht geeft voor werkzaamheden op hoogte zijn er doorgaans drie partijen betrokken bij een opdracht: de opdrachtgever (de Vv, E, als gebouweigenaar), de opdrachtnemer (het bedrijf waaraan de Vv, E de opdracht verleent, de werkgever) en de uitvoerder (de werknemer).

Een gebouweigenaar speelt hier geen rol bij, tenzij men zelf onderhoudspersoneel in dienst heeft. Dan is hij namelijk tevens werkgever en dient hij zorg te dragen voor veilige arbeidsomstandigheden. Hiermee lijkt de Vv, E helemaal gevrijwaard, maar dat is echter niet het geval. Als gebouweigenaar bent u namelijk wel verantwoordelijk voor de staat van het gebouw.

Positie Veiligheidssystemen Op Daken - Valbeveiliging in 2022 - HITS.beIs Een Particulier Verplicht Tot Het Gebruik Van Valbeveiliging Bij ... - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

En heeft het gebouw een permanent valbeveiligingssysteem, dan is de gebouweigenaar verantwoordelijk voor het goed functioneren hiervan. Verder moet de Vv, E als opdrachtgever erop toe zien dat er op de juiste manier gebruikgemaakt wordt van de valbeveiliging. Het is dus verstandig om de voorschriften voor het gebruik van valbeveiliging schriftelijk vast te leggen in de opdracht van de werkzaamheden.

Uiteraard heb je hierbij te maken met een kostenplaatje. Bij tijdelijke valbeveiliging zullen de kosten worden doorberekend aan de Vv, E, vaak met een marge. Denk bijvoorbeeld aan opbouwkosten of kosten voor vergunningen. In het geval van permanente valbeveiliging zijn de kosten (eenmalig) hoger. Bijkomende kosten zijn er niet of nauwelijks meer, in de meeste gevallen betekent dat u de investering binnen twee jaar terugverdient.

Wanneer Is Valbeveiliging Noodzakelijk? - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Verder worden alle valbeveiligingssystemen die mogelijk zijn vermeld. Zo zorgt u dat er altijd veilig op hoogte gewerkt kan worden.

Werken op hoogte brengt heel wat risico’s met zich mee. Op een werkplek waar mensen kunnen vallen heb je extra bescherming nodig: valbeveiliging. Natuurlijk is het zoveel mogelijk voorkomen van valongelukken het allerbeste. Met een zorgvuldige risicoanalyse verminder je het risico op vallen en maak je de omgeving veiliger voor je collega’s.

Of een hek om de werkplek te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld geschikt als valbeveiliging op een dak. Deze collectieve maatregelen om de veiligheid voor werknemers te vergroten, noemen we permanente valbeveiliging. Daarmee kan iedere werknemer zonder andere maatregelen veilig aan het werk. Maar in sommige werksituaties zijn collectieve maatregelen niet genoeg of niet mogelijk.

Of is het niet mogelijk om ze te installeren. Niet overal kan zomaar een hek geplaatst worden (omwille van bouwtechnische redenen). Dan is persoonlijke valbeveiliging de oplossing om mensen veiliger op hoogte te laten werken. Bij werken vanaf 2 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. In Nederland is dit vanaf 2,5 meter en in Frankrijk is er valbeveiliging vereist wanneer er valgevaar is zonder meer uitleg.

Valbeveiliging Dak - Veilig Op Platte Daken Werken - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Het gaat dan om bijvoorbeeld werken op of naast verkeerswegen of boven water. Afhankelijk van de werkomstandigheden en werkomgeving zijn er verschillende soorten valbeveiliging. Maar voor alle soorten geldt dat er 4 componenten zijn die het valbeveiliging systeem compleet maken. Dat zijn: Ankerpunten Valharnassen en positionering Connectoren, zoals valstopapparaten en veiligheidslijnen, om een valharnas vast te maken aan een ankerpunt Toestellen voor redding op hoogte of betreding van besloten ruimtes Ankerpunten kan je op een aantal manieren gebruiken.

ankerpunten die onderdeel zijn van een geïnstalleerd systeem dat ontworpen is voor valbeveiliging. mobiele ankerpunten: tijdelijk en verplaatsbaar en je kan ze eventueel vastmaken aan een constructie of gebouw. Er zijn 5 types ankerpunten: A, B, C, D en E. Zij vallen onder de norm . Hieronder leggen we de verschillen tussen de types uit en hoe je ze gebruikt.

Type D zijn starre ankerlijnen die vastgemaakt zijn aan eindankers. Daaraan maak je de valbeveiliging vast met een connector of musketon. Voorbeelden van dit type beveiliging zijn railsystemen en buizen. Type E zijn doodgewichtankers. Bij deze types plaats je vrijstaande ankerpunten op een dak. Aan die ankerpunten hang je gewichten om ervoor te zorgen dat het anker niet beweegt.

Deze vallen niet onder de PBM-richtlijn. Ze mogen uiteraard niet onbedoeld loskomen. Ook moeten de connectoren vrij kunnen draaien in het anker. Het is enorm belangrijk dat je bij elke onveilige werksituatie het juiste ankerpunt en de juiste plaats kiest. De plaats van het ankerpunt bepaalt namelijk de valfactor. De valfactor is de verhouding tussen de hoogte waarop iemand zich bevindt en de lengte van de lijn die de val opvangt.

Valbeveiliging Op Dak - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Onderstaande afbeeldingen verduidelijken de verschillen tussen de valfactoren. Bij het berekenen van de plaats van het anker, hou je rekening met een aantal zaken: de lengte van de vanglijn en de uitscheur van de demper van de vanglijn, de lengte van de drager van de valbeveiliging en de verplichte vrije ruimte.

Dakbeveiliging Tijdens Het Verbouwen: Belang & Soorten - Valbeveiliging in 2022 - HITS.beValbeveiliging Op Dak - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Anders kunnen er alsnog ongelukken gebeuren! Een valharnas maak je vast aan het ankerpunt met speciale en/of . Deze noemen we connectoren. De belangrijkste functie van de verbinding tussen een ankerpunt en een valharnas is een mogelijke val op te vangen en die zodanig af te remmen. De krachten die vrijkomen op het lichaam zullen dan kleiner zijn dan 6k, N Zonder deze demping kunnen vrijgekomen krachten op het lichaam oplopen tot meer dan 18k, N.

Valbeveiliging: Zo Ga Je Veilig Het Dak Op - Valbeveiliging in 2022 - HITS.beValbeveiliging - Veilig Vallen Doe Je Zo - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Veiligheidslijnen hebben meerdere functies als het gaat om (het voorkomen van) valongelukken. Ze zijn Bij valbescherming moet er steeds een demper zijn. Je vanglijn mag ook nooit langer dan 2 meter zijn. De totale lengte van de lijn bepaalt ook mee de keuze van je ankerpunt. De werking van valstopapparaten of valblokken kan je vergelijken met die van een autogordel.

Bij een val zorgt een valstopapparaat dat dat gebeurt met de lijn. In tegenstelling tot bij vanglijnen moet bij valstopapparaten de vrije ruimte onder het ophangpunt minder groot zijn. Dat is omdat de blokken van valstopapparaten de val bijna onmiddellijk blokkeren. Het nadeel van valstopapparaten is dat mensen ze vaak horizontaal gebruiken, dat wil zeggen in een hoek van meer dan 30° (valbeveiliging).

Wetgeving - Veiligheid Op Daken - Valbeveiliging in 2022 - HITS.be

Daardoor kan je nog steeds tegen constructies opbotsen. Gebruik daarom op platte of licht hellende daken een valblok dat ook echt geschikt is voor horizontaal gebruik. Het pendeleffect kan je hiermee niet helemaal voorkomen. Wel hebben deze blokken een kabel die beter bestand is tegen schuren over de randen van horizontale constructies.

Bij verticale toepassingen, zoals tijdelijke klimwegbeveiliging, kan je ervoor kiezen om te beveiligen met een veiligheidslijn met daaraan een lijnklem. Deze klem omklemt het touw bij een eventuele val. Op die manier stuit het de val na een remweg. Voordeel van dit type beveiliging is dat je je eenvoudig kan losmaken als je bij de werkplek bent.

De kabel of band rolt terug in de behuizing zodra je deze loskoppelt van het valharnas. Er zijn 3 types valharnassen: Enkel harnassen met schouder- en beenbanden zijn geschikt voor het opvangen van een val. Gebruik dus in geen geval enkel een lenden- of heupgordel als valbeveiliging (valbeveiliging). standaard valharnas positioneringsharnas zitharnas Een standaard valharnas gebruik je om een val op te vangen.